Konst i Östergötland

Konst i Östergötland

Konstsamtal

Välkommen att diskutera, spåna idéer, förslag på projekt som fler kan samverka kring...

Allt som kan föra konstområdet framåt i länet!

Rapport från Almedalsveckans Visby

KonstPosted by Lena Wiklund Thu, July 05, 2012 12:22:42

Ja nu har jag bevistat ett Visby som var fullt av politiker, företag och föreningar.
Alla konkurrerar om folks tid och intresse. Jag undrar om några hittar något nytt som de inte i förväg valt att leta efter? Kan man påverka i Visby v.27? De som har guldläge och makt att visa delar ur det vimmel av röster är media. Vissa saker går ända ut till nationen. Politikerna förstås, det är ju deras arena, men även andra intressen kan få plats i nyheterna.

Jag var på tre seminarier och jag hade ju valt efter mina intressen: kultur.

Först ut var ett seminarium på Riksutställningar: "Den neutrala kulturinstitutionen är död".
Där fick först publiken svara på om den var död eller inte genom att lämna in lappar med ”ja” eller ”nej” på. Det gjordes även en omröstning i slutet för att se om vi höll vår inställning eller ändrade den. Sedan hölls en sk. Debattle där två lag om tre var för att kulturinstitutionerna var neutrala och tre som hävdade att de inte var neutrala. Min åsikt var i förväg och även efter debattlandet att kulturinstitutionerna har aldrig varit och kan inte vara neutrala. Vi lever i en samtid som vi ännu inte har analyserat klart, det gör att vi inte kan distansera oss från den. Alla har inte möjlighet att yttra sig inom kulturinstutionerna hur gärna de som arbetar i dem vill det. De som deltog i nej-sidans debattle var Tebogo Monnakgotla, tonsätare, Johan Wingestad tf verksamhetschef KRO/KiF och Eva Cooper opinjonsbildare Timbro. På ja-sidan fanns, Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn- och ungdomsverksamheten på Kulturhuset Stockholm, Elisabeth Olson Wallin fotograf och Edda Manga idéhistoriker.
det var intressant men jag tror att frågeställningen eller påståendet som var grunden för seminariet är svår att förhålla sig till. Vad är en neutral kulturinstitution? kanske man först ska definiera. Vi kan se väldigt olika på den frågan. Vissa tyckte nog att kultur institutioner ska vara neutrala som ett önsketänkande och som princip mer än hur det ser ut idag och hur det sett ut historiskt.
Nog om det här är ett citat av idéhistoriker Edda Manga från seminariet:
”Det är nödvändigt att kulturen är ett område där det oväntade, det mörka, det ostädade, det gränsöverskridande, det omoraliska, det galna och det skandalösa får finnas. Kulturlivet är en förutsättning för att ett demokratiskt och pluralistiskt samhälle ska kunna finnas, men ett villkor för detta är att det förhåller sig autonomt i förhållande till de ideologier som legitimerar statsapparaten. Vi vill inte ha en kultur som talar om för folket vad som är uppbyggligt och inte.”
Man kan läsa om och se seminariet filmat på Riksutställningars hemsida:
Bilder och video från Debattle - Den neutrala kulturinstitutionen är död | Riksutställningar

På Gotlands museum var vi på ett seminarium om: Kulturarv- från identitet till konflikt.
Som anordnades av Riksförbundet Sveriges museer och Svenska hembygdsförbundet. En aktuell fråga, Vems kulturarv? Finns ett svenskt kulturarv? En svensk kultur? Viktigt att tänka på nu när odemokratiska rörelser tar anspråk på det som de anser vara ”svenskt”. Samtidigt kan svenskheten förändras?
Marco Helles strateg och konsult inom mänskliga rättigheter var väldigt intressant han samtalade om att kultur är en fråga om makt. Sen deltog Alexander Bengtsson författare till argumentationsguiden ”Sverigedemokraterna har fel” och medskribent till boken ”Positiv antirasism”. Samt Sofie Nyman enhetschef för avd. kommunikation och publik på Historiska museet.
Sista seminariet vi var på var på gocart gallery: ”Konstnärlig yttrandefrihet i det offentliga rummet” Där Stina Oscarson chef för radioteatern på SR medverkade och höll ett inledningsanförande som var sååå imponerande i analyskonst!!! Skulle så gärna vilja läsa/höra det talet igen för det var så bra men inte lätt att koppla allt direkt där och då.
I seminariedelen var flera i panelen tex Tobias Barenthin Lindblad Dokument Press, Janica Söderstedt ordförande i kultur och fritidsnämnden Gotland, Hugo Röjgård från Grafittifrämjandet. Några saker som jag skrev ner under det samtalet var:
- I staden Sau Paulo har man förbjudit reklam i det offentliga rummet men grafitti är tillåtet.
- Minsk och Stockholm är de enda huvudstäderna i Europa som inte har lagliga väggar för grafitti.
- Märsta kommun är den enda kommunen i Stockholms llän som har en laglig grafittivägg. Där har förstörelse minskat med 60% sedan den tillkom.

Sen vet ju alla att det inte hjälper bara med att ordna lagliga väggar för att komma bort från ”klotter eller förstörelse i städer. Alla som håller på med grafitti vill inte göra det på en laglig vägg. Men det som är kärnan är yttrandefrihet och att få göra sin röst hörd visa att man finns i samhället. Människor måste uttrycka sig sen är det fråga om hur och var. En stor fråga är vem som äger det offentliga rummet. Det finns inte många icke kommersiella platser kvar.

Oj det blev en lång betraktelse från kulturseminariernas Visby under en dag på Almedalsveckan…

Nu går jag på semester i fem veckor! Ha en härlig sommar!
Önskar Lena Wiklund

Almedalsveckan

KonstPosted by Lena Wiklund Mon, July 02, 2012 11:27:53

I morgon ska jag och Assi som arbetar som informatör på Östergötlands museum åka med Marknadsbolagets plan till Almedalen Visby. Det ska bli intressant att se hur och mest vad man marknadsför länet med. Kultur kommer det inte att vara fokus på kan jag tro.

Framöver kommer man nog inte att kunna frångå att det är just hur vital kulturen är i en region är som avgör dess attraktionskraft. Där det finns utrymme för spännande, nyskapande kultur där kommer det finns en känsla för innovation och nya möjligheter. Där kommer människor att vilja bo och etablera verksamheter. Det finns forskning på detta men det är såå svårt för "samhällsbyggare" att ta till sig det så det tar tid innan det är med i samhällsplaneringen som en tillväxtpotential.


Tillbaka till Almedalsveckan, vi har kollat in spännande seminarier som vi skulle vilja gå på. "Kulturarv - från identitet till konflikt" Vad är vårt kulturarv idag -Vad blir vårt kulturarv i morgon... "Den neutrala kulturinstutionen är död" ett seminarium som Riksutställningar håller i, sen det som är mest intressant är "Konstnärlig yttrandefrihet i det offentliga rummet" på galleri Gocart!

Det ska bli spännande, jag får skriva lite om det på onsdag eller torsdag innan jag går på semester!

/Lena

smiley

Kulturen och konsten i länet

KonstPosted by Lena Wiklund Mon, April 16, 2012 11:35:12

I sommar kommer Maria Jansén att lämna Östergötlands museum för Historiska museerna i Stockholm. Jag tycker att det är synd för museet men också för länet som förlorar en kunnig och bra förespråkare för kulturen...

Men det är ett arbete som fler måste ta på sig. Alla som arbetar med kultur på något sätt måste försöka nå politiker genom mail, debattartiklar, möten och förklara hur kulturen ser ut utifrån deras perspektiv.
Jag tror att många politiker inte vet om konsten villkor, bland annat:

Hur är det att arbeta som konstnär i dag?
Hur många arbetar på heltid med sitt konstnärsskap?
Kan någon försörja sig på sin konst?
Hur kan länet/kommunen bli bättre på att tillvarata konstnärers resurser och kompetens? Hur jobbar kommunerna med 1%-regeln vid byggnation? Har kommuner beslutat i frågan?
Har kommunerna utställningslokaler med kunniga anordnare av utställningar?
Hur ställer sig kommunala utställare till Medverkans och utställningsersättning till sina utställare (den sk. kallade MU-ersättningen som staten beslutat om)?
Hur ser det ut i skolornna? Ansöker man om Skapande skola medel från Kulturrådet? Och i så fall gör man det till ämnesintegrerade projekt med kulturen i fokus?
mm. mm.

Jag kan känna att det är i stort sett samma frågor som är aktuella idag som när jag var med i de regionala föreningar som KRO och KC-Östergötland för 20 år sedan. Efter att de regionala föreningarna försvann och föreningsarbete inte är "inne" så har inte frågorna någon grupp som är påtryckare och driver frågor framåt...

Kanske det är dax att starta en regional förening/nätverk för att arbeta som påtryckare på kulturpolitiken i kommuner och i länet?

Funderingar från Lena

Välkommen!

KonstPosted by Lena Wiklund Wed, April 11, 2012 12:59:40

Här är nu en möjlighet att diskutera med alla intresserade kring konst och kultur i länet! Välkommen att lägga upp texter, debattämnen som kan vara av intresse så kan en mötesplats skapas... smiley